Adresgegevens
Hoofdluis

Wat is hoofdluis?
Hoofdluizen zijn parasieten die zich voeden met menselijk bloed.
Hun beten kunnen ervoor zorgen dat de hoofdhuid jeukt en ontsteekt. De hoofdluis ontwikkelt zich in drie stadia: eitje(neet), larve of nimf en volwassen. De vrouwelijke luis hecht de eitjes aan het haar met een soort lijm, niet meer dan 1 mm van de hoofdhuid. Eitjes blijven stevig vast zitten aan het haar, wat betekent dat ze afstand van de hoofdhuid toeneemt naar mate het haar groeit. Na maximaal 10 dagen komt een nimf uit het eitje. Maximaal 12 dagen na de geboorte van de nimf is deze uitgegroeid tot een volwassen luis. De totale ontwikkeling van eitje tot een volwassen luis duurt ongeveer 3 weken. Hoofdluizen voeden zich 3-4 keer per dag en zonder bloed zullen ze uitdrogen; na 6 uur in een droog klimaat en na 24 uur in een vochtig klimaat.
Een eitje heeft warmte nodig om uit te komen en dat is de reden waarom ze nabij de hoofdhuid liggen.
Hoe verder weg van de hoofdhuid, hoe minder waarschijnlijk het is dat ze overleven.

Voorkom hoofdluis
Hygiëne speelt geen grote rol voor luizen. Hoofdluizen slaan, ongeacht het haar wel of niet gewassen is, toe. Deze stappen ter preventie van luizen kunnen u helpen in het voorkomen van een besmetting met hoofdluis:
1. Hoofdluizen kunnen niet springen of vliegen, maar kruipen van het ene hoofd naar het andere hoofd wanneer mensen nauw contact      hebben. U kunt hoofdluis voorkomen door hoofdcontact met een ander te vermijden.
2. Vermijd bovendien het delen van spullen die nabij het hoofd van een ander (kind) zijn geweest, zoals haarborstels, kammen, mutsen, sjaals, handdoeken, helmen, kussens, slaapzakken enz.
3. Controleer het haar één keer per week op neten en levende hoofdluizen, zodat u ze kunt aanpakken voordat hun aantal toeneemt. Houd in gedachten dat hoewel u hoofdluis overal kunt vinden ze vaak het eerst te vinden zijn op de achterkant van het hoofd, nabij de nek en achter de oren.
4. Bekijk foto´s van hoofdluis en neten, zodat u weet waar u naar op zoek bent in het haar.
5. Herken de symptomen van hoofdluis, zoals een jeukende hoofdhuid, kleine rode bultjes en pijnlijke plekken op de achterkant van de nek en hoofdhuid.
Controleren op hoofdluis
Het haar moet regelmatig worden gecontroleerd, het liefst één keer per week. Om het haar te controleren op hoofdluis kan een speciale hoofdluizenkam worden gebruikt, luizen zijn namelijk lastig te zien omdat ze de kleur van het haar aan kunnen nemen. Met een netenkam kan het haar
gecontroleerd worden op neten. Als iemand een neet vindt, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat de persoon besmet is met hoofdluis. Zelfs wanneer u hoofdluis hebt behandeld met Licener kunnen de dode neten vast zijn blijven zitten aan het haar tot ze eruit groeien. Het is verstandig om hoofdluis snel te behandelen, zodra het geconstateerd is. Luizen kunnen zich gemakkelijk verspreiden van persoon tot persoon.
 
Hoofdluis geconstateerd?
1. Hoofdluis is zeer besmettelijk. Het is daarom belangrijk dat het hele gezin wordt gecontroleerd.
 2. Licht de directe omgeving in; ouders van vriendjes en vriendinnetjes en school en clubjes.
 3. Kam het natte haar (met crèmespoeling) intensief gedurende 14 dagen.
 4. Als kammen op praktische bezwaren stuit, kunt u het haar behandelen met een antihoofdluismiddel: lotion (vaak chemisch) of een shampoo. Shampoo is een effectieve en snelle behandeling (de anti–luizen shampoo Licener is een natuurlijk alternatief voor dimeticon)
 5. Uit recent onderzoek is gebleken dat wassen en stofzuigen niet meer hoeft bij een hoofdluis besmetting.
 
Luizenscreening op school
Luizenscreening op school is nog steeds erg noodzakelijk. Dit kan echter niet zonder hulp. Om alles goed te kunnen laten verlopen hebben we minimaal 10 ouders nodig. De screening vindt plaats op de eerste woensdagmorgen na iedere vakantie.
We vragen op die dag om de haren van de kinderen zo gemakkelijk mogelijk toegankelijk te laten zijn. Dit wil zeggen geen vlechten, geen speldjes, geen gel of wax etc.
*    Alle ouders worden verzocht om de avond voor de controle zelf thuis hun eigen kinderen uit te kammen.
*   "Kriebelouders" hebben alleen een controlefunctie. Verdere acties worden door de School Coördinator Hoofdluis en het schoolteam uitgevoerd.
*   Een "kriebelouder" blijft te allen tijden discreet, de resultaten van de controle worden alleen met het schoolteam en School Coördinator Hoofdluis gedeeld.
 
 Planning controles
*    Alle klassen worden op de eerste woensdag na iedere vakantie gecontroleerd.
*    Indien je onverhoopt niet kunt op de afgesproken datum regel je zelf vervanging. Informeer de School Coördinator Hoofdluis per mail wie je gaat vervangen.

De controle zelf
*    De School Coördinator Hoofdluis legt op de dag van de controle een checklijst klaar.
*   Het haar wordt in strengen verdeeld om het te controleren. We gebruiken geen kam vanwege
De kans op besmetting
*    Bij controle van het haar extra aandacht geven aan de warmste plaatsen op het hoofd: Achter de oren, in de nek, in de paardenstaart en de pony.
 
Resultaten van de controle

*    De resultaten van de controle worden op de eerder genoemde lijst geregistreerd.

In het geval van een besmetting
*    In het geval van besmetting informeert het schoolteam de ouders van een besmet kind.

De School Coördinator Hoofdluis bepaalt in overleg met de luizenouders of er een "na-controle" plaats moet vinden. De "na-controle" wordt alleen gehouden in de groep(en) waar besmetting geconstateerd is en wordt 1 week later gehouden.
 
Mocht u interesse hebben het luizen preventieteam te versterken dan kunt u altijd contact opnemen met de school.